Välkommen till Mount Everest Basläger – 2018
Att vandra i Himalaya och i regionen kring Mt Everest där man kan beskåda några av världens högsta berg, är en dröm högt upp på mångas lista. Det är en mytomspunnen plats där människan i århundraden utmanat naturen och levt vid foten av ”Chomolungma” Universums moder.

Vår färdledare Sini Hermelin tar dig med till Mount Everest basläger med ett väl tilltaget program, som ger stort utrymme för acklimatisering och för att du ska kunna njuta av vandringen dag för dag, upp för och igenom den vackra Khumbudalen.

Mount Everest basläger är beläget på ca 5 600 meters höjd och ligger strax nedanför det mäktiga Isfallet. Här samlas varje år klättrare och äventyrare från hela världen för att utmana världens högsta berg. Detta är en plats för äventyr, men också för andakt. För Sherpa-folket är Mount Everest ”Chomolungma” en mycket helig plats.

Vårt Program
 med avresa 01 november 2018

Dag 1 | 01 nov
Avresa till Nepal med valt flyg.
Med Turkish Airlines alternativt med Qatar Airways från Skandinavien. Avresa från Sverige på eftermiddag/kväll och byte av flyg under natten.

Dag 2
 | 02 nov
Ankomst Katmandu
.
Vi anländer till Nepal och Katmandu, beläget ca 1 200 meter över havet omgärdat av höga snöklädda berg. Vår egen guide möter oss på flygplatsen för transfer till vårt hotell som ligger i Katmandus tempel och shopping kvarter Thamel.

Under kvällen håller vi en liten välkomstceremoni och går igenom en del praktiska detaljer. Saknas det något eller det finns behov för att införskaffa utrustning har vi tid till det nästa dag.

Dag 3
 | 03 nov
På upptäcktsfärd i Katmandu
Vi startar vår dag extra tidigt (05:30) för att till fots vandra igenom Katmandus trånga gränder och se staden vakna till liv. Efter frukost gör vi en trevlig sightseeing tur till några av landets historiska världsarv, bl.a. Pashputinath tempel och Boudahnath stupan. Dessa magiska platser är några av de viktigaste inom de Hinduiska och Buddistiska religionerna.

Dag 4 | 04 nov
Över Himalayas toppar till bergsbyn Lukla
Tidig uppgång och transfer till flygplatsen för vårt morgonflyg österut, över Himalayas snöklädda toppar.

Byn Lukla är belägen på 2 830 möh och en spektakulär landning väntar på Sir Edmund Hillary Airport. Här möter vi Sherpa-folket som kom till regionen från Tibet för ca 500 år sedan. Lukla är porten till Mount Everest och Khumbudalen och många vandrare passerar byn och dess lilla flygplats varje dag. Efter fika startar vi vår  vandring. Den första etappen som går nedåt i dalen, tar er till byn Phakding på 2 652 m ö.h.

Dag 5-6
 | 05-06 nov
Ni vandrar långsamt upp till staden bland molnen (Namche Bazaar)
Vi vaknar tidigt och blickar upp mot de snöklädda bergen, vilket fantastiskt sätt att få starta varje dag. Detta är ingången till Sagarmatha National Park. Här börjar vi också stigningen upp mot Namche Bazaar, som görs i ett långsamt, stadigt tempo. På vägen upp får ni en första blick mot Mount Everest. Ni når Namche Bazaar på 3 446 m ö.h. en livlig bergsby och Sherpa-folkets ”huvudstad”.

Här tillbringar vi en dag för att acklimatisera er till höjden. Vi tar en en vandring upp till en utsiktspunkt, vid bra väder är vyn mot Mount Everest, Lobouche och Nuptse otroligt vacker. Vi har också det vackraste berget Ama Dablam i vårt blickfång. Vi vandrar tillbaka via Khumjung. Det finns även tid att promenera runt och njuta av stämningen i byn.

Dag 7 | 07 nov
Höjden tar ut sin rätt
Tidigt nästa morgon beger vi oss mot vårt nästa mål, byn Deboche. Stigningen i höjdmeter sker inte dramatiskt men höjden över havet börjar kännas. Vi passerar betande jakar och små porlande glaciärbäckar. Här, på drygt 4 000 meters höjd, är luften märkbart tunnare och er guide hjälper oss att hitta tempot för att kraften ska räcka hela dagen. Ett par timmar efter lunch kommer vi till fantastiska buddistiska Tengboche klostret beläget på 3867 m ö.h. Här vilar vi och är med på en bönestund med munkarna.

Dag 8 | 08 nov
En kort dag på hög höjd
Efter frukost tar vi det lugnt och njuter av omgivningarna. Efter bara några timmar stannar vi på ett lokalt tea house i Pangboche där ni vilar och övernattar. Låt dagen bli utforskande och stilla, med tid för yoga, mindfullness och behövlig vila.


Dag 9-10 | 09-10 nov
Acklimatisering av kropp och själ.
Vi fortsätter till Dingboche som ligger ett par timmar bort. Det blir ytterligare en lugn dag med utmanande uppförsbacke upp till byn. Dessa dagar fokuserar ni helt på att acklimatisera oss. Kroppen behöver det och ibland även själen, stanna upp och reflektera över denna vackra plats och detta fantastiska äventyr.

Det börjar bli kallare och det kan förekomma snöfall och starka vindar. Vi stannar två nätter och gör en acklimatiseringstur till en gompa, en helig Buddhistisk plats, på 5 000 meters höjd.

Dag 11 | 11 nov
Lobuche, nu är det nära.
Nu befinner vi oss

i högalpin terräng, ovan trädgränsen. Vi passerar den lilla byn Dougla och vandringen är nu mer krävande. Vi möter tåg av jakar med laster som transporteras till byar och läger högre upp.

Vi ser nu spåren av Khumbuglaciären, berget Pumori och flera andra av Himalayas vackra toppar. Vi når Lobuche på 4 930 m ö.h.

Dag 12 | 12 nov
Everest Base Camp.
Efter frukost berättar vår Sherpa om dagens vandring, utifrån väderutsikter och deltagarnas olika förutsättningar. Vid gynnsamt väder följer vi Khumbuglaciären mot Everest Base Camp.

Vi passerar den sista byn Gorakshep där vi får snabb lunch och påfyllning av vatten. Vandringen går mycket långsamt genom dalen, där vi är omgivna av världens allra högsta berg. Tillslut når vi målet: Everest Base Camp på 5 400 m ö.h.

Efter att ha stått vid fötterna på världens högsta berg, vänder vi stegen ner mot Gorakshep igen. En lång dag med total vandringstid ca 10 timmar och en upplevelse att ta med oss i resten av livet.

Dag 13 | 13 nov
Kala Pathar och Everest – utsikt i världsklass.
05.00 stiger vi upp och efter lite varmt te och gröt är vi klara för att vandra upp på Kala Pathar. När vi nått toppen på 5 545 m ö.h. belönas vi med en fantastisk soluppgång över Everest, Lothse och deras jättar till grannar. Väl värt mödan! Vi fortsätter sedan ner till byn Periche på 4 200 meters höjd.

Dag 14 | 14 nov
Vila.
En dag för eventualiteter och vila. Kan vara att vi känner symptom på höjdsjuka, vill ta det lugnare och njuta av att inte stressa. När allt kommer omkring, så är ju detta en av världens vackraste platser.

Dag 15 | 15 nov
Periche/Deboche
I långsam takt vandrar vi ner mot Periche/Deboche. I takt med att vi kommer till lägre höjder kommer det kännas som om vi svävar på moln. Syret susar runt i blod omloppet och vi känner oss berusade på lycka. Det är dags att börja smälta alla intryck.

Dag 16 | 16 nov
Tengboche/Namche Bazaar

Nu lämnar vi det karga landskapet bakom oss och beger oss tillbaka ner mot Tengboche. Här har vi åter möjlighet att uppleva det heliga klostret. Vandringen fortsätter nerför och uppför tills vi når Namche Bazaar. Ett kärt återseende och en skön oas för vila.

Vi upplever nästan Namche som att komma tillbaka till civilisationen. Dags att ta en kall dryck, handla lite vackra saker, vandra runt i gränderna, duscha, äta en god middag, ja njuta av allt. Det har vi ju förtjänat.

Dag 17 | 17 nov
Vi når Lukla igen.
Det blir en lång men enkel dag i grönskande natur. Vi passerar Manjo Monjo & Phakding och det känns betydligt lättare i benen när vi vandrar ner i dalen. Detta är vår sista dag i Khumburegionen. Efter ca 7 timmars vandring når vi Lukla. Kvällen tillbringar vi med våra Sherpavänner, och tillsammans firar vi de oförglömliga upplevelserna.

Dag 18 | 18 nov
Extradag för eventualiteter
Ytterligare en dag på berget för ev. väder. Om allt går som planerat kan denna dag utnyttjas uppe på vandringen eller som en extra dag i Katmandu.

Dag 19 | 19 nov
Katmandu – Ett nöje att vara tillbaka.
Vi flyger tillbaka till Katmandu där vi blir upphämtade på flygplatsen och skjutsade till vårt hotell. Nu väntar vila, massage, middag och njutbara kväll tillsammans i nöjeskvarteret Thamel. Kanske middag på Roadhouse som är valt till bästa restaurangen i stan av alla våra kunder.

Dag 20 | 20 nov
Katmandu – Tid för eftertanke
Heldag av vila och shopping i Kathmandu. Denna dag är viktig för att riktigt landa efter en lång och fantastisk vandring. Alla intryck måste få sin plats i sinnet och denna dag handlar om att skapa rätt förutsättningar för det.

Dag 21 | 21 nov
Katmandu – Hemresa
Beroende på när flyget går hinner vi med lite mer shopping och ett sista farväl av Nepal. Transfer från vårt hotell till flygplatsen och ett varmt farväl.

The Search® Mount Everest Basläger
 – Priset är 33 700 SEK och då ingår:

 • Svensktalande färdledare
 • Flygresa från Skandinavien till Kathmandu antingen med Turkish Airlines eller med Qatar Airways
 • Lokal engelsktalande Sherpaguide
 • Sherpa team med Yak‐support
 • All logistik på plats
 • Boende
 • Vandring till Mt Everest Base Camp
 • Helpension (Drycker ej inkluderat)

I priset ingår inte:

 • Flaskvatten
 • Alkoholhaltiga drycker
 • Visum till Nepal, 40 USD
 • Dricks till Sherpas, 10 USD per person och dag

OBS!
 Separat reseförsäkring är obligatorisk.

Praktisk information
Vårt boende – I Katmandu bor vi på hotell med alla bekvämligheter. Hotellet ligger centralt i Katmandus nöjeskvarter Thamel, men på en lugn gata. På vandringen bor vi i lokala ”Tea houses”, en typ av enklare B&B. Det finns tillgång till toalett på alla ställen vi bor på, dock finns inte dusch på alla ställen efter Thengboche.

Mat – Vi äter god mat, mycket mat och det är mycket vegetariska rätter. Vanligt förekommande rätter är dumplings, vårrullar, nudlar, ägg, en del kyckling, curry, mycket soppa och gott hembakt Chapati bröd. Låt er väl smaka!

Förutsättningar och förberedelser – Mount Everest basläger är en tuff utmaning och kräver att man är fysiskt och mentalt förberedd.

Höjden känns av med flera tydliga symptom, bl.a. huvudvärk, illamående, apati, dålig aptit och svårigheter att sova. Våra guider är experter på att känna igen symptom och hjälpa er med att klara den höga höjden. Recept för att lyckas är att dricka mycket och gå sakta. Vi har gott om acklimatiserings dagar och går högt och sover sedan lågt.

Träning – Det är viktigt att man förberett kroppen på vandringen, men behöver inte vara någon elitidrottare för att klara det. Ju mer väl förberedd fysiskt ni är desto mer kan ni njuta av vandringen och omgivningen.

Mentalt – Mount Everest basläger behöver inte alltid vara den mest fysiska utmaningen, för vissa är det svårare med det mentala. Vi är ute och vandrar i 6-8 timmar om dagen, är trötta och känner av höjden. Här är det viktigt att vi hjälps åt att motivera varandra, och att ni är beredda att ta er själva utanför er komfort zon.

Utrustning – Ni får ut en komplett utrustning/packlista med allt som kan tänkas behövas inför vandringen upp till Mount Everest basläger.

Jag har planerat ert äventyr
Jag har planerat och detta äventyr och har lång erfarenhet av trekking på hög höjd. Sedan 1997 har jag varit aktiv äventyrare, genom åren blivit många turer till Afrika, Nepal och svenska fjällen. Mount Everest basläger är en återkommande storfavorit som överträffar förväntan varje gång.

Himalaya är ombytlig, vacker men också rå och ibland väldigt utmanande. Det är väder och anpassningen till den höga höjden som styr varje upplevelse

Vår säkerhet
 – Säkerhet och förberedelse är två viktiga faktorer. Att vandra till Mount Everest basläger handlar främst om att ha bestämt sig. Att inte ge upp och att finna njutning i varje dag. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Vi vandrar genom forsande vattendrag, över höga hängbroar, uppför branta backar. Vi vandrar på hög höjd och med en utmanande syrenivå. Med ett starkt psyke, vilja och stöttning från er guide kommer vi att nå vårt mål.

Avresor 2018 – Vi planerar en expedition till Mt Everest basläger Med avresa den 1 november 20 18

Antal deltagare
 – Vår expedition blir minimum 8 personer och max 15 deltagare, inkl. färdledare och trekking guide.

Hör av dig till oss om du är intresserad!
Vi skulle älska att få vara med och planera ert äventyr i Nepal. Tveka inte att ringa oss och diskutera programmet, justera om ni vill, utmana och fråga om ni saknar något.

Filmklipp från en av våra vandringar till Everest Basläger

Skriv ett svar

You must be logged in to post a comment.