Expeditionsdatum 18-31 januari  2018
Pris: 57 650 SEK

I feel more comfortable with gorillas than people. I can anticipate what a gorilla’s going to do, and they’re purely motivated.

/Dian Fossey

 

Vårt program:
Tid: 18 januari – 31 januari 2018

Nu är det dags för en enastående Afrikaexpedition. Efter vår succé med Galápagosresan i vintras vill vi fortsätta att inspirera och erbjuda resor där vi kommer riktigt nära inpå djuren, naturen och upplevelsen.

Tillsammans med Otto Hermelin – docent vid Stockholms universitet återvänder vi till vårt fantastiska Afrika och till länderna Rwanda och Uganda.

Här finns några av Östafrikas mest artrika och spektakulära National Parker där vi kan se och uppleva ett fantastiskt djurliv, bl.a. lejon, svart noshörning, leopard, afrikansk elefant, afrikansk buffel, också känt som ‘The Big Five’. Vi finner också en enorm mångfald av primater som chimpanser, colobusapor, silkesapor och så den mäktigaste av alla ‘De dimhöjda bergens gorillor’.

Vår expedition startar i Rwandas huvudstad Kigali. En underbart vacker stad omgiven av gröna kullar. Vi tar er med på en historisk resa från mäktiga kungadömen, tropiska skogar, mäktiga savanner, bestialiskt folkmord till dagens moderna Afrika med stor framtidstro. Vi reser med bekväma Toyota Land Cruiser 4×4 via små vägar, genom lokala byar, vackra bergsområden och grönskande landskap. Vi möter människorna, tar del av deras vardag och upplever ett riktigt genuint Afrika.

The Search ® Adventures – ’Heart of Africa 2018’

/Fredrik Hermelin, äventyrare, programansvarig, färdledare
/Otto Hermelin, docent i geologi vid Stockholms universitet, färdledare


Dag 1 – Ankomstdag – Kigali, Rwanda

Vid ankomst möter våra lokala färdledare, chaufförer och guider oss på flygplatsen. Vi kör sakta genom Kigali till vårt hotell där vi checkar in på gemytliga Flame Tree Village Hotel. Helpension

En god välkomstmiddag dukas upp och vi njuter av att vara framme i Afrika. Efter en lång flygresa och klimatombyte blir det en tidig kväll.

Dag 2 – Kigali heldag sightseeing

Vi startar dagen med en frukost på terrassen och sen väntar en spännande heldagstur kring Kigalis kullar. Vi ser flera historiska platser och på eftermiddagen besöker vi stadens museum. Utställningen visar den fruktansvärda händelse som utspelade sig i Rwanda under drygt tre månader år 1994. Vi gör detta besök för att förstå historien på ett djupare plan, visa vår respekt för offren för folkmorden och för de som än idag slåss för rättvisa.

På sen eftermiddag beger vi oss till Hotel Milles Colliness, ytterligare ett känt landmärke, där vi avnjuter en god middag och spännande berättarkväll. Ni kommer också ha möjligheten att bekanta er med era lokala färdledare. Övernattning sker på gemytliga Flame Tree Village Hotel. Helpension


Dag 3 – Nyanza – Butare –
Gikongoro

Efter en tidig frukost går färden genom vackert landskap till Nyungwe National Park. På vägen stannar vi i staden Nyanza som en gång varit det politiska huvudsätet i Rwanda. Vi besöker det antika kungliga palatset med historia som sträcker sig ända tillbaka till 1000 -talet. Efter besöket gör vi stop för lunch i staden Butare. Staden är grönskande vacker och omgiven av djungel och teplantager. Detta är den kulturella huvudstaden och här finner vi National Museum.

I Butare kan man med fördel köpa hantverk från lokalbefolkningen. Framförallt vackra handgjorda korgar.

Dagens resa avslutas i Nyunwe National Park där vi nu äter middag och övernattar på ett mycket enklare men stämningsfullt hotell. Gisakura Guest House. Helpension.

Dag 4 – Vandring och djungeläventyr i Nyungwe Forest National Park – Kibuye

Vi stiger upp innan solen och äter en stor frukost med både gröt och färsk frukt. Vid 06:00 beger vi oss på vandring in i djungeln. Vi letar efter chimpanser och många andra vackra djur. Om man inte vill göra denna tidiga djungeltur, kan man ta det lugnt och vandra runt i omgivningarna.

National Parken är 970 kvadratkilometer och är den största tropiska djungeln i Östafrika. Nyungwe har 13 primater inkluderat chimpanser, angolanguerza, svartmössmarkatta, silverapa, Hamlyn’s markatta, rödsvansad apa, silkesapa och babianer. Vi har med oss lunch och vatten i en liten ryggsäck.

Efter lunch i djungeln beger vi oss mot staden Kibuye vid Kivusjön via små grusvägar och lokala byar. Vi kommer fram sent på eftermiddag och stannar på Moriah Hotel. Helpension.

Notering: Detta är en lång dag och vi färdas ca 4-5 timmar i sakta fart.


Dag 5 – Kivusjön – Volcanoes National Park

Efter en god frukost med utsikt över Kivusjön är det dags för en båttur till ön Idjwi där vi tar del av det dagliga livet med jordbruk och fiske.

Färden går sedan vidare till byn Gisenyi där vi äter en god lunch. Nu färdas vi i starkt kuperad terräng och vi kör genom lokala byar och bananplantager. Landskapet är otroligt vackert och vi ser lekande barn, mer genuint afrikanskt kan det knappas bli. På eftermiddagen kommer vi fram till ”Volcanoes National Park” vid foten av de åtta vackra ”Virungavulkanerna”. Vi befinner oss nu på hög höjd ca 2,500 meter över havet. Det är kyligt och fuktigt i luften. Vi äter middag och övernattar på Mountain Gorilla View Lodge alt. Five Volcanoes Hotel. Helpension.


Dag 6 – Vandring i ”Volcanoes” National Park

Efter frukost gör vi en spännande vandring i Volcanoes National Park. Vi beger oss med lokal guide till Karisoke forskningsstation där vi också kan besöka den kända forskaren Dian Fosseys grav samt gravarna till flera av hennes favoritgorillor.

Stationen är belägen på 3 000 meters höjd i en mycket vacker miljö. Vi tar med oss lunch och har picknick på vägen. Under eftermiddagen beger vi oss i sakta mak över gränsen från Rwanda till Uganda via Cyanika. Vi äter middag och övernattar på Bwindi Jungle Lodge. Helpension.


Dag 7 – Bergsgorillor i Bwindi National Park

Efter en tidig frukost beger vi oss in i den tropiska regnskogen Bwindi National Park. Det är dags för gorillasafari. Vi startar kl. 08:00 och följer med ”Rangers” i grupper med max 8 personer i varje. Vi har med oss lunch och vatten i ryggsäcken.

Det finns 420 gorillor i Bwindi och de vaktas mycket noga av dessa lokala ”Rangers”. Det kan vara en lång vandring eller en kort, det vet vi inte på förhand. Men när vi väl kommer fram genom djungeln får vi spendera en timme i gorillornas sällskap. En mycket speciell timme, tillsammans med dessa majestätiska djur som lever under så sköra omständigheter. Det är en upplevelse vi kommer ta med oss resten av livet.

Denna kväll avslutar vi med gemensam middag och samtalsämnet är gorillor. Det blir bilder föredrag, skratt, tårar, känslor och upplevelser som delas i vårt sällskap. Återigen övernattar vi på Bwindi Jungle Lodge. Helpension.

Dag 8 – Batwa pygméer – Bunyonyisjön

Efter frukost väntar en skön naturvandring och besök hos Batwa pygméerna. Vi tar del av deras vardag, traditioner och kultur. Vi njuter av dagen, paddlar kanot och bara tar det lugnt i en enastående vacker miljö. Middag och övernattning på Arcadia Cottages Bunyonyi. Helpension.


Dag 9 – Bunyonyisjön – Ishasha Queen Elizabeth

Efter tidig frukost och medans dimmorna lättar över skogen, beger vi oss med kurs mot Queen Elisabeth National Park.

Det är en lång transportdag men vi ser och upplever mycket på vägen. Vi besöker Ishasha National Park där vi äter lunch. Sedan kör vi vidare genom savanner och regnskog. Har vi tur kan vi se trädklättrande lejon som vilar sig i skuggan i skydd mot den heta solen.

Vi kommer fram på eftermiddagen till en av de finaste safarilodgerna i Uganda – Mweya Safari Lodge. Här njuter vi av middag på verandan i solnedgången. Men vi måste se upp för både flodhästar i receptionen och vild leopard på hotellområdet! Helpension.

Notera: Denna dag är lång, vi kommer uppleva mycket på vägen.


Dag 10 – Queen Elizabeth National Park

Vi stiger upp innan solen och dricker en nybryggd kopp kaffe. Sedan beger vi oss ut på safari i en mycket vacker National Park. Denna dag hoppas vi se lejon, elefanter, bufflar, hyenor, antiloper och om vi har tur, leopard. Dessa fantastiska vilda djur i sin naturliga miljö.

Vi återvänder till vårt hotell för lunch innan vi sedan går ombord på en safaribåt i Kazingakanalen. Kanske blir detta vårt häftigaste safariminne!

Eftermiddagssolen värmer, vi ser förhoppningsvis massor med elefanter, flodhästar, krokodiler, örnar och pelikaner. Vi dricker kalla goda drycker från kylboxen. Ytterligare en oförglömlig dag på vår resa och minneskorten i kamerorna är i det här laget överfyllda. För dem som orkar gör vi ytterligare safari när skymningen lägger sig över Lake George i väster. Eller varför inte en kall Gin & Tonic i solnedgången. Vi bor ännu en natt på Mweya safari Lodge. Helpension

Dag 11 – Queen Elizabeth – Crater Lakes – Hoima

Denna dag går vidare norrut och vi passerar ekvatorn. Passa på och ta bilder och stryk av ”Gått på ekvatorn” i din Bucket List. Nu kommer vi åter in i vulkaniskt område med många kratersjöar och gamla utdöda vulkaner.

En vacker plats där te, kaffe och vaniljplantager avlöser varandra mellan bananodlingarna. Vi stannar ”hemma” på underbara Ndali Lodge. Kanske vi får hembakt kladdkaka och kaffe. Dags att njuta kolonialstil och känna sig som ”Karen Blixen” en liten stund.

Vår färd fortsätter efter lunch norrut genom socker, te, banan, kaffe och kokosplantager. Hela vägen till Hoima som blir vårt stopp för natten. Nu väntar en skön kväll med god mat och tid att smälta alla möten med lokalbefolkning och intryck från allt vi sett på vägen. Vi bor på Hoima Cultural Lodge. Helpension

Notering: Denna dag är lång och intrycken många. Men vi är i gott sällskap med varandra och färden är i lågt bekvämt tempo genom landskapen.


Dag 12 – Hoima – Murchison Falls NP

Efter en god frukost åker vi den korta vägen till Nilens östra strand. Vi korsar över med pråm och anländer till vackra och mytomspunna Murchion Falls National Park lagom till lunch. Detta är historisk mark, bl.a. störtade Ernest Hemingway med sitt flygplan här den 25 januari 1954. Efter lunch och check-in är det dags för safari. Vi ser många giraffer men också mycket fåglar. Vi övernattar på ett av de finaste hotellen i området, ta ett dopp in den stora poolen med utsikt över Nilen. Helpension på Paraa Safari Lodge.

Dag 13 – Murchison Falls National Park

Återigen en tidig start för de som orkar och vill. Annars sovmorgon och lång frukost i soluppgång med utsikt över Nilen. Se elefanter korsa vattnet, stora nilkrokodiler som gapar efter mat och flodhästar som simmar. Efter frukost tar vi båten och åker uppströms till Murchion Falls vattenfall.

Vattenfallet är 6 meter brett och utgör Nilens smalaste plats. För er som älskar fåglar är detta platsen att se skrikhavsörn, pelikaner, kungsfiskare, egyptiska gäss och trädskonäbb. Denna stork står högst på många ornitologers lista. Vi avslutar tidigt och åter tillbaka till swimmingpoolen och sedan en god middag med den vackra utsikten. Så här skulle man kunna ha det varje dag! Paraa Safari Lodge. Helpension.

Dag 14 – Para Lodge – Kampala

Efter frukost packar vi för sista gången innan vi återigen sätter oss i vår safaribil. Nu styr vi mot Kampala/Entebbe och efter ett par timmar når vi huvudstaden. Om tid finns besöker vi en marknad och sedan styr vi mot flygplatsen i Entebbe. Det är dags att säga farväl av våra guider och chaufförer efter två veckor tillsammans. Lunch ingår i Kampala innan hemresan.

– SLUT PÅ PROGRAM –

Ord från färdledare och guide:

Jag har designat denna expedition för att vi ska uppleva det stora äventyret. Vi har gott om tid, och färden går igenom vackra landskap, höga berg och vi kan se fram emot många spännande möten mellan människor, natur och djur.

Följ med på äventyr och får den unika möjligheten att möta bergsgorillorna i ”Virunga”. Upplev enastående safari, se Nilens källa och färdas i den Afrikanska landsbygden. Upplev Afrika på riktigt, det är en oförglömlig upplevelse.

/Fredrik Hermelin
Äventyrare & passionerad expeditionsledare i Afrika


Otto Hermelin
, docent i geologi vid Institutionen för geologiska vetenskaper vid Stockholms universitet. Har dessutom fågelskådning och biologi som stora intressen.

En drygt 40-årig forskarkarriär har omfattat paleontologi, klimatutveckling, vulkanologi och hur lagringsplatsen påverkar skotsk maltwhisky.

Har ägnat stor del av de senaste två årtiondena åt livslångt lärande inom Stockholms universitet genom att undervisa om geologi, livets utveckling, vulkaner, öknar, dinosaurier, människans utveckling samt om artbildnings- och utdöendeprocesser inom djur- och växtvärlden.

Otto är en mycket van färdledare och ansvarade bl.a. för vår senaste Galápagosexpedition i januari 2017. Nu är det dags för Otto att tillsammans med The Search® Adventures guida och inspirera oss under 14 dagar. En unik möjlighet att uppleva Afrikas hjärta.

Pris 57 650 SEK

Priset inkluderar:

 • Alla transfers
 • Helpension förutom drycker
 • All transport med sköna 4×4 Land Cruisers
 • Svensktalande guider och engelsktalande guider/chaufförer
 • Gorillabiljett i Bwind National Park (Värde 750 USD)
 • Chimpanstrekking i Nyungwe National Park
 • Båtutflykter
 • Alla inträden och skatter
 • Vatten i bilen under hela turen

Expeditionen inkluderar inte:

 • Obligatorisk reseförsäkring
 • Visum Uganda 50 USD
 • Visum Rwanda 30 USD
 • Drycker
 • Dricks till chaufförerna (ca 200 USD)

 Några av våra äventyrare säger sitt.

 – Simone säger sitt om ”Heart of Africa expeditionen år 2011”

Jag skulle ut på min första till Afrika och allt kändes nytt och lite osäkert. Jag kände mig så otroligt omhändertagen av Fredrik och The Search® och reflekterade inte alls över att jag inte kände någon från början.

Jag blev helt överväldigad över hur vackert Rwanda var. Jag fullkomligt älskar det landet. Det blev ju inte värre av alla underbart vänliga människor som kom fram till vårt resesällskap. Vem kan glömma alla barnen som sprang efter bilen och de underbara leendena och nyfikenheten.

Rwanda och Uganda bjöd på mångfald av djur, med alla ”Big Five” och lite till. Fick även möjlighet för närkontakt med en flodhäst som dök upp i trädgården vid ett hotell vi bodde på. Turen toppades med besöket hos gorillorna. Helt övertygad om att det är de bäst spenderade 60 minuter i mitt liv! Vilka fantastiska varelser och så medvetna om oss men ändå så avslappnade. Jag skulle utan tvekan vilja uppleva detta igen. Men nästa gång ska jag uppleva gorillorna ”live” och inte så mycket genom kameralinsen.

/Marie – 2011

Att få ha fått följa med på denna fantastiska resa är ett oförglömligt äventyr och minne. Det största någonsin för mig och önskan att få göra om det ligger starkt om hjärtat.

Att ha fått möta människor, kulturen, naturen och det rika djurlivet på så nära håll genom att köra i karavan i dryga 150 mil genom Rwanda och Uganda är obeskrivligt.

Många starka stunder som att få hälsa på Mr Silverback och hans familj i djupaste djungel, på avstånd från hotellpoolen se en elefanthjord korsa över Nilen, få punktering på den mest eländiga väg uppe i bergen där lokalbefolkningen blev nyfikna och vågade sig fram till oss samt det härliga resesällskapet. Vi kom varandra mycket nära genom alla upplevelser.

Anngret – 2017

Resan med dig förra gången 2011 var den bästa resa vi har gjort och vi har gjort en lång/stor resa varje år!