Nepal – Kultur & Äventyr

Att vandra i Himalaya och beskåda några av världens högsta berg, är en dröm högt upp på mångas lista. Det är en mytomspunnen plats där människan i århundraden utmanat naturen och levt vid foten av Mount Everest, berget som lokalbefolkningen kallar ”Sagarmatha” Universums moder. Vi tar dig med till Nepal med ett fullspäckat program som ger stort utrymme för att du ska kunna njuta av kultur, underbara människor, trånga gränder och tusenårig historia. Du upplever djungeln såsom i Djungelboken och ser Asiens ikoniska vilda djur samt gör en oförglömlig vandring med Himalayas snöklädda toppar omkring dig. Välkomna till expedition ”Det bästa av Nepal”.

Dag 1 – 21 oktober – Avresa till Nepal med flyg
Du reser själv till Katmandu med flyg. Vi hjälper naturligtvis till om du behöver hjälp. Bästa rutterna går via Istanbul eller Doha med endast ett byte på vägen.

Dag 2 – 22 oktober – Ankomstdag
Vid ankomsten till Katmandus flygplats får vi ett varmt traditionellt mottagande innan vi med en kort transfer far vidare till vårt utvalda hotell. Vi bor på ett av Katmandus mest klassiska hotell, The Shanker, som dessutom är ett av de bäst bevarade hotellen med Newari-arkitektur. Folkgruppen Newari är kända för sin skicklighet inom träsnideri och byggkonst och hotellet är ett landmärke för många äventyrare som kommer till Katmandu. Här kommer du att trivas under din vistelse i Katmandu.

Det blir en lugn start på resan och efter ett par timmars vila möts vi i hotellets tropiska trädgård. Där går vi igenom vårt program tillsammans med vår lokala Sherpaguide.Eftermiddagen bjuder på en utflykt till en av Nepals heligaste platser tempel, Pashuphutinath. Vi vandrar till forts genom området och dess heliga tempel och upptäcker de uråldriga traditionerna, vid strandkanten av floden Bagmati kremerar hinduerna sina döda. Pashuphutinath är en av de fyra viktigaste platserna för hinduer i Asien och platsen är också ett av Unescos världsarv.

På de omgivande bergen huserar de heliga männen Sadhus och överallt strövar kor och getter och ovanför våra huvuden klättrar apor och bjuder på många fototillfällen. Vi återvänder till hotellet i god tid innan middagen som serveras på en av stadens många trevliga restauranger.

Dag 3 – 23 oktober Världsarvet Bhaktapur
Efter en god frukost beger vi oss till staden Bhaktapur. Staden är ytterligare en av Unescos världsarvsplatser och förstördes nästan helt under jordbävningen 2015. Sedan dess har återuppbyggnaden varit i full gång, men att restaurera tempel och byggnader med traditionellt hantverk tar tid. Genom vårt besök stöttar och hjälper vi återuppbyggnaden av denna unika och vackra plats. Stadens många gränder och torg är sevärda och här har det utspelats många händelser i Nepals historia. Bhaktapur byggdes under 1200–1400 talet och vår guide berättar om traditioner, historia och hur livet i Nepal förändrats under de sista 800 åren.

Ni kommer få uppleva några av världens mest spektakulära tempel och platser, samt få en inblick i hur Nepal trots över 120 olika etniska grupper, språk och religioner har levt fredligt sida vid sida i århundraden.

Det är en lättsam dag, skön temperatur och full med nya insikter. En god lunch serveras i Bhaktapur. Vi återvänder till Katmandu för en mycket speciell middag på restaurang Krishnarphan. Det blir en oförglömlig dag helt enkelt.

Dag 4 – 24 oktober På resande fot
Efter en god frukost kliver vi ombord på vår buss som i en behaglig fart tar oss västerut i riktning mot Pokhara. Längs vägen får vi en inblick i det dagliga livet som pågår. Katmandus liv och rörelse byts mot landsbygdens odlingar och gårdar. Vi reser högt upp i bergen på slingrande vägar och långt nedanför oss forsar den mäktiga Trisulifloden fram. Vi övernattar hos en god vän vid flodens strand där vi berättar historier för varandra vid lägerelden, och kanske hinner vi med ett och annat äventyr på vägen.

Dag 5 till 8 – 25-28 oktober
Mot bergen – Vi vandrar vid Himalayas fot. Efter en kaffe vid flodkanten reser vi vidare mot Nepals näst största stad Pokhara. Här vid foten av det väldiga Annapurnamassivet, kommer vi uppleva en fyra dagars lätt vandring. Vi är nu omgärdade av snöklädda berg med toppar på 8 000 meter, bland annat kända toppar som Annapurna och Dhaulagiri. Vi ska vandra i ett vackert böljande landskap och sover i bekväma och rymliga tält, alternativt te-hus på vägen – självklart med full service och helpension.

Vi har också vårt eget Sherpateam med oss. Vi kommer att leva spartanskt men unikt, och du bär bara det du behöver under dagen. Vår vandring tar oss genom traditionella byar och ett bedövande vackert landskap på en höjd mellan 1 000–2 500 meter. Vi stannar ofta för att möta lokalbefolkningen, dricka chiia, nepalesiskt te, och för att titta ut över de vackra bergen. Detta är en underbar upplevelse och blir ett minne för livet.

Dag 8 – 28 oktober – Åter till Pokhara
Efter att ha vandrat denna vackra led och upplevt Himalaya är det dags att återvända till den vackra staden Pokhara för en välförtjänt dusch och ordentlig vila. Vi övernattar på ett trevligt hotell i Pokhara och njuter av en god middag. Självklart kommer vi göra en kortare utflykt i staden innan vi blickar framåt mot nästa anhalt på vår resa; djungeln!

Dag 9-10 – 29-30 oktiober – Välkomna till Djungelboken
Äventyret fortsätter nu med en bekväm bilfärd genom vackert landskap (ca 5 timmar) till Chitwan Nationalpark. Vi anländer till de södra delarna av Nepal, låglandet där berg och kullar plattas ut till grönskande åkrar och tät tropisk djungel. Chitwan är känt för sina elefanter, noshörningar, krokodiler och den bengaliska tigern, samt en rad unika fågelarter.

Vårt program inkluderar tre dagar och två nätter med djungelsafari på traditionell båt och genom djungeln till fots. Under vistelsen i Chitwan bor vi på spännande Sapana Village Lodge. Det bästa är att gå upp i gryningen och se elefanterna bada i vattenbrynet och höra påfåglarnas karaktäristiska rop från skogen.
Vi besöker lokala byar och upplever livet som Mowgli i den klassiska berättelsen Djungelboken. Visste ni förresten att ”Baloo” betyder björn på nepalesiska?

Dag 11 – 31 oktober – Åter till Katmandu och shopping
Efter en god frukost är det dags att ta farväl av Baloo och Bagheera, men kanske kan vi ta med oss vårt inre vilda barn en liten stund till. Vi flyger tillbaka till Katmandu på ca. 25 minuter. Vi checkar in i centrala Katmandu hos en god vän. Nu är det shopping som står på programmet och självklart guidar vi er till de bästa affärerna. Äkta Pashmina, friluftsutrustning, eller kanske lite traditionell konst. Själva köper vi julgranskulor av finaste sort. Ja, det är sant. På kvällen äter middag tillsammans på en trevlig takterrass inne i centrum och delar minnen och en extra skål för denna fantastiska resa.

Dag 12 – 01 november – Hemfärd
Efter god frukost packar vi vårt bagage och tar det lugnt på hotellet. Egen tid för alla innan vi beger oss till flygplatsen för att påbörja vår resa hem till Skandinavien. Vi säger farväl till Nepal – för denna gång.  Namaste!

I resan ingår:

 • Svensk erfaren färdledning
 • Sherpa-team för support och guidning
 • Alla övernattningar på 3-4 stjärniga hotell och i bekväma tält under vandringsdagarna.
 • Alla måltider (förutom sista dagens lunch som är på egen hand)
 • Luncher och middagar på personligen utvalda restauranger
 • Alla aktiviteter och inträden till alla museer eller tempel
 • Bussresa Katmandu-Pokhara
 • Flygbiljett Chitwan National Park – Katmandu.
 • All transport under resan

I priset ingår inte:

 • Flygresa till och från Nepal (Pris ca. 8,000-10,000 SEK)
 • Alkohol och flaskvatten
 • Dricks ca 10 USD per dag per resande till lokal guide
 • Visum till Nepal 40 USD betalas kontant på plats
 • Reseförsäkring

Intresserad? fredrik@thesearchadventures.se Eller ring 070 856 18 38 om du har några frågor – vilka som helst.