Kilimanjaro expedition 2022

” There, ahead, all he could see, as wide as the world, great high and unbelievably white in the sun, was the square top of Kilimanjaro. And then he knew that there was where he was going” / Ernest Hemingway: The Snows of Kilimanjaro

Vi önskar dig varmt välkommen till Expedition Kilimanjaro 2022. Ett unikt program på 13 dagar som tar dig med till Unesco världsarvsplats Ngorongorokratern och till Afrikas högsta topp, Uhuru Peak (5 895 meter över havet).

Avresa 25 mars 2022. ( 3 platser kvar)
Avresa: | Dag 1 | Ankomst i Tanzania
Avresa förslagsvis med KLM från Stockholm, Linköping, Göteborg eller Köpenhamn via Amsterdam till Kilimanjaro Airport. Vid ankomst till Kilimanjaro Airport möts ni av våra lokala safariguider för en transfer till Arusha och övernattning på en trevlig safarilodge. Det blir en lättare välkomstmiddag samt genomgång av vårt program.

Dag 2:| Safari, Tarangire
Efter en tidig frukost provianterar vi i en lokal speceriaffär. Vi tar med vatten och godsaker i våra Land Cruisers. Sedan blir det avfärd till Tarangire National park. En underbar park som under de senaste åren blivit mer populär då allt fler djur och vacker miljö för parken attraktiv. Efter en heldagssafari med picknic lunch avslutar vi på Tortilis Tented lodge. Där blir det gemensam middag.

Dag 3: | Safari, Ngorongorokratern (2 286 meter över havet)
Efter ännu en tidig frukost åker vi genom vacker miljö till Ngorongorokratern. Det blir safari hela dagen i en av världens mest kända nationalparker. Här lever mer än 30 000 djur året runt. Besöket i denna nationalpark blir minnesvärd. På kvällen checkar vi in på Tortilis Ngorongoro tented lodge. 

Vi fixar en lägereld och äter god middag. Nu pratar vi om Kilimanjaro, lär känna varandra och börjar bygga vår teamkänsla för vår kommande toppbestigning.

Dag 4: | Trekking, Safari, Mt. Makarot (3 130 meter över havet)
Vi stiger upp i gryningen när dimmorna fortfarande ligger tunga över regnskogen. Tillsammans med våra lokala Masai-guider vandrar vi tyst genom vegetationen. Det är spännande och vi kan stöta på vilda djur. Vårt mål är att acklimatisera oss till strax över 3000 meter. Vi vandrar ett par timmar till toppen på Mt Makarot. När vi kommer tillbaka äter vi en tidig lunch innan vi återvänder till Arusha och sedan vidare till foten på Kilimanjaro och byn Machame.

Övernattning på Aishi Protea eller liknande hotell. Under kvällen ordnar vi brasa och skön stämning. Vi har en grundlig genomgång av vår kommande 7 dagars vandring. Alla frågor besvaras, vi laddar och gör oss redo som ett team för vår utmaning. Det är dags för Kilimanjaro.

Dag 5:|Machame Gate till Machame Hut (2 000 – 3 000)
Efter frukost är det dags för kort transfer till Machame Gate med vår Land Cruiser. Introduktion till bärare och guider samt registrering hos parkvakten. Här startar nu vår vandring mot Uhuru Peak.

Denna dag vandrar vi ca 4–5 timmar i mycket lugnt tempo. Vi äter lunch på vägen. Under tidig eftermiddag bryter vi igenom trädgränsen och når vårt läger. Nu är det dags för middag och övernattning vid ”Machame Hut”.

Dag 6:|Machame Hut till Shira Hut (3 000 – 3 840)
När solen bryter horisonten hör man plötsligt någon säga god morgon. Ditt morgonkaffe eller te, serveras direkt till tältet. Vilket underbart sätt att börja dagen. Efter en god stor frukost är det dags att vandra sakta och brant uppför.

Mot Shiraplatån. Denna dag är den viktigaste för att acklimatisera oss rätt. Det är en kraftigt stigande vandring och vi tar det lugnt och sakta. Pole Pole blir vårt mantra.

Vi dricker mycket, sjunger och har trevligt. Lunch äter vi på vägen. Nu byter vegetationen från skog och buskar till semi-glaciär. Denna dag vandrar vi ca 5 timmar.

Övernattning och middag vid Shira. Våra tält har en vacker utsikt över Mt Meru i horisonten. Lätt huvudvärk, lite illamående och allvarets stund kan upplevas denna kväll/natt. Det är mystik och spänning i luften.

Dag 7:| Shira Hut till Barranco Hut (3 840 upp via 4 600 tillbaka till 3 950)
Återigen väcks vi tidigt av guidernas sång och ”good morning, coffee, tea” Efter en tidig frukost börjar vår vandring mot Barranco Hut. Denna dag är den längsta under veckan.

Vandringen börjar platt men stiger sakta upp till 4 600 meter vid Lava Tower. Vi äter lunch på vägen innan vi sedan vänder ner igen mot Barranco. Nu är det ca två timmar till lägret. En lång vandring.

Totalt är denna dagens vandring 6 timmar och går över semi-glaciär och sand. Det är en utmanande dag och många känner av höjden på riktigt. Det går sakta men tillsammans tar vi oss till vårt läger. Väl framme väntar god middag och välförtjänt övernattning.

Dag 8:| Barranco Hut till Karanga Camp (3 950 – 4 000)
Det är förvånansvärt att bara ligga och njuta i sovsäcken. Men det är återigen dags att stiga upp med solen, en stor frukost serveras och sedan är det dags för en kul utmaning, Barrancoväggen eller frukostbacken som vi kan kalla den. Vi korsar nu över till Karangadalen och vi har en kort och vacker dag framför oss. Vi spenderar tid att njuta av växligheten, fåglar och solsken. Denna dagsvandring är endast ett par kilometer lång, med vårt lugna tempo tar det ca 3–4 timmar.

Nu finns det mycket tid att acklimatisera sig. Vi slår läger vid Karanga tidigt på eftermiddagen och Kilimanjaros glaciärer syns allt närmare nu.  Nu vilar vi upp oss ordentligt. Spel, acklimatisering, fika, avkoppling och eftertanke är meningen med denna dag. Vi befinner oss i vad man kan kalla alpin miljö på 4 000 meter över havet.

Dag 9: | Karanga Camp till Barafu  (4 000 – 4 600)
Nu laddar vi för en ny dag. Vi tar oss sakta uppför med siktet inställt mot toppen. Det tar endast ett par timmar att nå Barafu. Vårt läger ligger på en liten trång klippavsats med vacker utsikt.

Vi kommer fram till lunch och kopplar sedan av, kollar utrustning, gör oss redo för att nå toppen. En tidig middag och sedan vila inför kommande topp tur. Det är nu det gäller.

Dag 9 – 10:| Barafu via Uhuru Peak tillbaka ner till Mweka Camp (4 600 via 5 895 tillbaka ner till 3 100)
Vi stiger upp klockan 22.00 och gör oss redo. Varm blåbärssoppa ger oss energi och vi laddar rejält. Vår vandring går sakta upp mot Stella Point för att sedan leda över Kilimanjaros kraterkant till Uhuru Peak. Toppen av Afrika.

Vi stannar varje timme för att dricka och hämta andan. Men annars går vi sakta genom natten, tillsammans. Vi kommer till Stella Point på kraterkanten vid soluppgång kl. 06.00. Vandringen tar oss ca 6 – 7 timmar. Vi stannar en stund på toppen, fotograferar, dricker och sedan gör vi oss redo för att återvända ner till Barafu för att äta lunch och vila.

Nervägen tar ca 3 timmar och är jobbig för benen. Här kommer vandringsstavarna till bra användning. Vår vandring går sedan vidare ner mot Mweka gate. Det är en lång dag. Men till slut når vi vårt läger. Nu väntar en god middag och välförtjänst övernattning.

Det är viktigt att veta att toppen bara är halva vägen denna natt/dag. Vi måste ha vatten, energi och fysik för att klara nervägen. Här är risken för olyckor som störst och vi fokuserar mycket noga på att hjälpa varandra om det behövs.

Dag 11:|Mweka Camp till Mweka Gate (3 100 – 1 500)
Sovmorgon och frukost. Sedan fortsätter vandringen från Mweka Gate ner i regnskogen.

Till slut kommer vi ner till låglandet igen. En kall dryck väntar oss här. Oh my god. Den drycken är välförtjänt. Vi säger nu adjö till våra guider och bärare. Nu väntar bara en kort transfer tillbaka till vårt hotell, swimmingpool. Lunch, middag och övernattning på trevliga Sal Salinero hotel.

Dag 12: | Vila & njuta
Efter frukost blir det alternativ utflykt till Moshi eller bara avkoppling vid poolen. På eftermiddagen blir det transfer till Kilimanjaro Airport för incheckning och återresa till Sverige.

Dag 13: | Hemma igen
Vår resa är över för denna gång och jag hoppas alla har en underbar upplevelse med hem i hjärtat.

Programansvarig:

Fredrik är ägare till The Search ® Adventures och en hängiven äventyrare med mer än 20 års erfarenhet av expeditioner till Afrika, Nepal, Sydamerika, Alperna och nordiska fjällvärlden.  Fredrik har arrangerat 24 lyckade Kilimanjaro-arrangemang och har själv stått på toppen 3 gånger tidigare.  

Säkerhet och förberedelser
Dessa är två mycket viktiga faktorer. Att bestiga Kilimanjaro handlar främst om att ha bestämt sig. Att inte ge upp. Både före resan och under resan kommer Fredrik och Malin coacha och tala om effekterna av vandring på hög höjd och hur kroppen reagerar. Vårt program är designat för att ha maximal möjlighet att nå toppen på ett tryggt och bra sätt. Vi har första hjälpen, duktiga lokala guider samt möjlighet till att använda helikoptertransport vid nödläge. The Search ® Adventures i samarbete med Avalon Adventures har också en tydlig säkerhetsplan. Innehållet i detta dokument bygger på

 • Produktsäkerhetslagen
 • Konsumentverkets ”Vägledning till systematiskt säkerhetsarbete för konsumenttjänster”

 Riskanalysen är den mest omfattande delen men uppgifter om utbildning och erfarenhet, information till deltagare och rutiner är lika viktiga.

Vårt program med preliminär avresa 2022, inkluderar:

Safari

 • 3 dagar Safari enl. program
 • Svensktalande färdledare och
 • Engelsktalande guider/chaufförer
 • Acklimatisering till 3 130 meter på Mt Makarot
 • Helpension förutom drycker
 • Safari med sköna 4×4 Land Cruisers
 • Alla parkavgifter och skatter
 • Filtrerat vatten under hela turen

Kilimanjaro

 • 7 dagar Machame -leden på Kilimanjaro
 • Helpension, boende i tält
 • Svensk färdledare Malin & Fredrik
 • Lokal engelsktalande guide, kock, bärare
 • God mat och rikliga portioner
 • Alla parkavgifter och skatter
 • Portabel herr & dam toalett
 • Flygande doctor’s försäkring

Förberedelser inkluderar: (Gäller både Stockholm & Malmö)

 • Föreläsning om att bestiga Kilimanjaro under 2020/21
 • Flera gemensamma träningstillfällen med backträning
 • Packlistor och personlig coaching, för att skapa bästa förutsättning att ha en underbar upplevelse och utmaning.

Expeditionen inkluderar inte:

 • Flygresa till och från Tanzania
 • Obligatorisk reseförsäkring
 • Visum Tanzania 50 USD
 • Syrgas (100 USD)
 • Drycker
 • Dricks till guider (ca. 200 USD per person)

Fråga om detta äventyr. Kontakta oss på:
Fredrik Hermelin, The Search® Adventures
E-post: fredrik@thesearchadventures.se                          

Fredrik Telefon: 070 856 18 38