IMG_2444

Bestig Kilimanjaro med oss på The Search ® Adventures. Vårt unika program på 13 dagar har under 17 år visat sig ha en extremt hög succégrad. Över 90 % på fler än 25 expeditioner har lyckats nå toppen och mått toppen. ( strax över 60% är bergets genomsnitt)

Vi väljer oftast att vandra via ”Machame” -leden till toppen Uhuru Peak 5 895 meter över havet. Kilimanjaro är en av “Seven Summits”, Afrikas högsta berg och världens högsta fristående berg. Med andra ord en riktigt häftig upplevelse och bedrift.

Vårt program är planerat så att vår grupp anländer till Afrika och Arusha för att under 3 dagar acklimatisera sig, lära känna varandra och komma in i rätt sinne för att på bästa sätt lyckas nå toppen på Kilimanjaro.

Avresa | Dag 1 | Ankomst
Avresa med KLM från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn via Amsterdam till Kilimanjaro Airport. Vid ankomst till Kilimanjaro Airport möts vi av våra lokala safari guider för transfer till Arusha och övernattning på Planet Lodge. Det blir en lättare välkomstmiddag samt genomgång av vårt program.

Dag 2 | Safari, Tarangire
Efter frukost provianterar vi i en lokal speceriaffär. Vi tar med vatten och godsaker i våra Land Cruisers. Sedan blir det avfärd till Tarangire National park. En underbar park som under de senaste åren blivit mer populär då allt fler djur och vacker miljö för parken attraktiv. Efter en heldagssafari med picnic lunch avslutar ni på Sangaiwe tented Lodge. Där blir det gemensam middag.

Dag 3 | Safari, Ngorongorokratern
Efter tidig frukost, transport i vacker miljö till Ngorongoro-kratern. Safari hela dagen i en av världens mest kända nationalparker. Med mer än 30 000 djur som lever året runt i denna park blir det ett minne för livet. På kvällen checkar vi in på en lite enklare lodge, nära naturen. 

Det blir lägereld och god middag på Rhino Lodge. Vi pratar om Kilimanjaro, lär känna varandra och börjar ladda för vår toppbestigning.

IMG_5428Dag 4 transferdag
Efter frukost blir det sakta transport tillbaka mot Moshi/Kilimanjaro. Vi stannar flera gånger på vägen för att besöka marknaden i Karatu och när vi närmar oss Arusha igen stannar vi för lunch på Arusha Coffee Plantage.

Vi kommer tillbaka till Arusha där vi gör en kort sightseeing och ev. några sista inköp innan vi beger oss vidare till Moshi och förbereder oss för vår vandring till Kilimanjaros topp. Middag och övernattning på vackra Weru Weru River Lodge. Nu är vi vid foten av berget och toppen kan ses vid klart väder. 

Under kvällen ordnar vi brasa och skön stämning. Vi har en grundlig genomgång av vår kommande 7 dagars vandring. Alla frågor besvaras, vi laddar och gör oss redo som ett team för vår utmaning. Det är dags för Kilimanjaro…..

Dag 5 |  Machame Gate till Machame Hut (2 000 – 3 000)
Efter frukost är det dags för kort transfer till Machame Gate med vår Land Cruiser. Introduktion till bärare och guider samt registrering hos parkvakten. Här startar nu vår vandring mot Uhuru Peak. Denna dag vandrar vi ca 4-5 timmar i lugnt tempo. Vi får stor lunch på vägen och sedan middag och övernattning vid ”Machame Hut”.

Dag 6 | Machame till Shira (3 000 – 3 840)
Efter en tidig morgon med god frukost är det dags att vandra brant uppför till Shira. Det är en kraftigt stigande vandring och vi tar det lugnt och sakta Pole Pole blir vårt mantra. Lunch på vägen. Vi vandrar genom skog och upp mot semi-glaciär. Denna dag vandrar vi ca 5 timmar.

Övernattning och middag vid Shira. Våra tält har en vacker utsikt över Mt Meru i horisonten. Lätt huvudvärk, illamående kan upplevas denna kväll/natt. Det är mystik och spänning i luften.

IMG_5434Dag 7 | Shira till Barranco (3 840 upp via
4 600 tillbaka till 3 950)
Tidig frukost och sedan börjar vår vandring mot Barranco. Dagen går mera platt men stiger till 4600 meter vid Lava Tower. Sedan går det brant nedför igen.

Dagens vandring är ca 5-6 timmar över semi-glaciär och sand. Vi äter lunch på vägen. Denna dag är tuff och många känner av höjden på riktigt. Det går sakta och tillsammans tar vi oss till vårt läger. Middag och övernattning vid Barranco Hut. Denna dag kan vara den svåraste mentalt. Men vi är förberedda och peppar varandra.

Dag 8 | Barranco Hut till Karanga Camp (3 950-4 000)
Efter tidig frukost och noga uppvärmning är det dags att ta sig uppför Barrancoväggen (frukostbacken) och korsa över bergets sida och in i den vackra Karangadalen där vår utsikt över de södra glaciärerna är häpnadsväckande vacker.

Det är en kort vandring och det finns mycket tid att acklimatisera sig. Vi slår läger vid Karanga och vilar upp oss ordentligt. Spel, acklimatisering, fika, avkoppling och eftertanke är meningen med denna dag. Vi befinner oss i vad man kan kalla alpin miljö. 4000 meter över havet. Nu ser vi de stora glaciärerna på toppen, precis ovanför vårt läger.

Dag 9 | Karanga Camp till Barafu
(4 000-4 600)
Tidig frukost och uppvärmning. Vi tar oss sedan sakta uppför med siktet inställt mot toppen. Det tar ett par timmar att nå Barafu. En liten trång klippavsats med vacker utsikt.

Vi kommer fram till lunch och kopplar sedan av, kollar utrustning, gör oss redo för att nå toppen. Tidig middag och sedan vila inför kommande topptur.

Dag 9-10 | Barafu via Uhuru Peak tillbaka ner till Mweka Camp
(4 600 via 5 895 tillbaka ner till 3 100)
Vi stiger upp klockan 22.00 och gör oss redo. Vi dricker varm blåbärssoppa och blir riktigt laddade. Vår vandring går sakta upp mot Stella Point för att sedan leda över Kilimanjaros kraterkant till Uhuru Peak. Toppen av Afrika. Vi stannar varje timme för att dricka och hämta andan. Men annars går vi sakta genom natten, tillsammans. Vi kommer till Stella point på kraterkanten vid soluppgång kl. 06.00

Denna vandring tar 6-8 timmar. Vi stannar en stund på toppen, fotograferar, dricker och sedan gör vi oss redo för att återvända ner till Barafu för att äta lunch och vila. Nervägen tar ca 3 timmar och är mycket jobbig för benen. Här är vandringsstavar bra att ha. Ta det lugnt. Vandringen går sedan vidare ner mot Mweka gate. Middag och övernattning.

Det är viktigt att veta att toppen bara är halva vägen denna natt/dag. Vi måste ha vatten, energi och fysik för att klara nervägen. Här är risken för olyckor som störst och vi fokuserar mycket noga på att hjälpa varandra om det behövs.

IMG_5433Dag 11 | Mweka Camp till Mweka Gate
(3 100-1 500)
Från Mweka Gate är det en skön vandring ner i skogen. Till slut kommer vi ner till låglandet igen. En kall öl/vatten väntar oss här. Vi säger adjö till våra guider och bärare och lämnar vår dricks. Transfer tillbaka till vårt hotell. Lunch, middag och övernattning på Weru Weru River lodge .

En stund vid poolen och kanske en kall Gin & Tonic?

Dag 12 | Vila & njuta
Efter frukost blir det alternativ utflykt till Moshi eller bara avkoppling vid poolen. På eftermiddagen blir det transfer till Kilimanjaro Airport för incheckning och återresa till Sverige.

Dag 13 | Hemma igen
Vår resa är över för denna gång och jag hoppas alla har en underbar upplevelse med hem i hjärtat.

Programansvarig | Fredrik Hermelin
Fredrik är ägare till The Search ® Adventures och en hängiven äventyrare med mer än 20 års erfarenhet av expeditioner till Afrika, Nepal, Sydamerika, Alperna och Nordiska fjällvärlden. 

Säkerhet och förberedelse är två viktiga faktorer. Att bestiga Kilimanjaro handlar främst om att ha bestämt sig. Att inte ge upp. Under vandringen kommer Fredrik också att tala om effekterna av vandring på hög höjd och hur kroppen reagerar.

Pris för Kilimanjaro expedition enl. program ovan: ca 33 400 SEK

Expeditionen inkluderar

 • Alla transfers

  Safari
 • 3 dagar Safari enl program
 • Helpension förutom drycker
 • All safari med sköna 4×4 Land Cruisers
 • Svensktalande färdledare och engelsktalande guider/chaufförer
 • Alla parkavgifter och skatter
 • Vatten i bilen under hela turen

  Kilimanjaro
 • 7 dagar Machame -leden på Kilimanjaro enl. program
 • Helpension, boende i tält
 • Svensk färdledare och lokal engelsktalande guide
 • Alla parkavgifter och skatter

Expeditionen inkluderar inte:

 • Flygresa till och från Tanzania
 • Obligatorisk reseförsäkring
 • Visum Tanzania 50 USD
 • Drycker
 • Dricks till guider (ca 15 USD per dag)

Våra kunder säger:
Jag har bokat många resor med Fredrik och The Search under åren och aldrig blivit besviken. Jag vet att det jag bokar är bra och kan knappast bli bättre. Med The Search har jag haft fantastiska upplevelser och träffat många härliga människor som vandrat, svettats, paddlat, klättrat, tältat, kämpat och bara haft så kul. Fredrik är en positiv och engagerad reseledare och mina resor med The Search och deras guider är oförglömliga på många sätt.

Att stå på Kilimanjaros topp, efter en rejäl nattvandring med pannlampor som har blinkat både i skyn och nere i dalen, är enormt.

Eller den omväxlande vandringen till Mount Everest Basecamp med alla hängbroar, yakar, bergsbyar och en massa te -drickande. Och sen hos Ram på Royal Beach Camp väster om Kathmandu  –   fina dagar med canyoning, kajakpaddling och bad i floden både frivilligt och ofrivilligt.

Att vandra och klättra upp på Kebnekaise med The Search är en topptur i dubbel bemärkelse! Nu när jag skriver det här så kommer alla minnen och jag  vill boka mer och mer……….

/ Eva Granander

Jag fick äran att följa med på en resa 2012 till Tanzania med safari och bestigning av Kilimanjaro i september. Måste säga att ”The Search” på denna resa var suveräna med planeringen och hade kanonguider på plats som körde oss. Det var planerade lekar och uppgifter under resans gång upp på berget för att personerna skulle lära känna varandra.

/ Jocke Bygg