top of page

Att vandra på hög höjd

Uppdaterat: 16 sep. 2021

Vad krävs det av mig fysiskt för att klara av att bestiga t.ex. Kilimanjaro, Kebnekaise eller vandra till Mt Everest basläger. Det är en fråga vi ofta får. Ska sanningen fram så är det en ganska svår fråga och inte helt rätt ställd. Att bestiga en bergstopp handlar mest om att verkligen ha bestämt sig.


Det är den mentala inställningen som är avgörande. Sedan handlar det mest om att gå. Gå sakta, hitta sin egen rytm och tempo och att inte stanna upp förrän man når sitt mål. Det kan ta sin tid. Men tid är något man måste ha väldigt gott om.

Att bestiga Kebnekaise handlar mest om att vandra i härlig terräng, sedan i uppförsbacke i 5 timmar och sedan i nerförsbacke i 4 timmar. Visst går det upp och ner under dagsetappen. Att ha vanan inne att vandra är en fördel, har man vandrat på hög höjd är det också en stor fördel. Att ha vandrat i många timmar i sträck och att ha tålamod och uthållighet hjälper en lång bit på vägen. Innan man ger sig på t.ex. Kilimanjaro ska man ha bestämt sig för att vilja nå toppen. Uhuru Peak 5895 meter över havet ligger på gränsen till extrem höjd och här reagerar kroppen kraftigt på syrebristen. Att nå hit har ett pris för de allra flesta. Men inte alla. Detta kan man aldrig förutse. Ingen person kan identifieras som bättre eller sämre lämpad för hög höjd förrän man kommit dit.

Höjden påverkar våra röda blodkroppar som transporterar runt syret i vår kropp. På hög höjd är det mindre syre och vi behöver fler röda blodkroppar för att transportera runt så mycket av syreupptagningen som möjligt. Kroppen är unikt sammansatt och börjar genast producera fler röda blodkroppar när du passerar ca 1 500 höjdmeter. Nu är det viktigt att man låter kroppen få tid att anpassa sig. Går man för fort eller för högt hinner kroppen inte med. Symptom på höjdsjuka och på att kroppen försöker anpassa sig är huvudvärk, illamående, svårt att sova, dålig aptit och att man gärna dr


ar sig undan och vill vara för sig själv. Om dessa symptom går över har kroppen anpassat sig och man kan fortsätta upp mot toppen. Om symptomen dock förvärras är det viktigt att man stannar upp och inte går högre alternativt att man gåt ner ett par hundra höjdmeter för att se om det blir bättre. Vi har en gyllene regel som säger att vi vandrar högt och sover lågt. Varje dag försöker vi nå höjder som sedan är högre än var vi ska övernatta. Det är inte möjligt alla dagar på Kilimanjaro därför är vi också försiktiga och ser till varandra hela tiden. Många kan må dåligt redan första och andra dagen, men sedan bli bättre och anpassar sig bra. När vi sätter samman bergsexpeditioner gör vi det i samband med ett par dagars acklimatisering och lära känna varandra. Det kan vara ett par dagars vandring till baslägret och sedan upp eller i form av en kort safaritur i t.ex. Ngorongoro och Manyara sjöns nationalparker. Här anpassar vi oss efter klimatet, lär känna maten och låter magen komma i ordning. Vi talar om vår utmaning tillsammans i teamet och överbygger nervositet och oro samtidigt som vi lär känna varandra i gruppen.

Tillsammans ska man ge sig ut på äventyr i extremt klimat och landskap. Det är tryggt att veta vem man ska vandra med och vem man kan lita på och be om hjälp. Vi talar också under dessa dagar om höjdacklimatisering och alla symptom som vi kan se och känna. När vi beger oss upp mot toppen gör vi det som ett team och alla kommer att hjälpa varandra att nå sitt mål.


Sju punkter som hjälper dig att lyckas nå toppen din topp.

  1. Skapa en mental bild av dig på toppen.

  2. Gå sakta, hitta rytmen, andas jämnt och lugnt. Kontrollera puls och se till att den är jämn. När pulsen är jämn mår du bra och kan hela tiden sätta en fot framför den andra, mot ditt mål.

  3. Ät ordentligt vid varje tillfälle. Även om aptiten är dålig och inget smakar bra. Se till att ha med lite backup som t.ex. varma koppen eller blåbärssoppa om inget annat går ner. Att äta är otroligt viktigt för att ha energi att vandra varje dag.

  4. Drick. När du vandrar måste du dricka 5-6 liter. Man svettas ut mycket och kroppen torkar fort. Se alltid till att ha vatten tillgängligt.

  5. Tänk positivt och sätt delmål som du måste nå varje dag. När du når dessa mål, belöna dig med lite russin, choklad eller favoritgodis.

  6. Väg ett par dagars fysisk utmaning mot en livslång glädje av att ha uppnått ett stort mål.

  7. Bestäm dig för att gå 1 timme och sedan ta 5 minuters rast för att sedan gå en timme igen. Håll denna rytm och du kommer uppleva att du når långa distanser under varje timme.

Fredrik Hermelin


373 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page