top of page

Kebnekaise "en alpin topptur" (2024)

Uppdaterat: 3 mars


Välkommen på Kebnekaise expedition!

Datum: 2-5 augusti 2024

4 dagar

Arrangör: STF Kebnekaise fjällstation: Guide och färdledare: Linnéa Svensson - The Search Adventures Att bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise är något som många drömmer om att göra.


Vi vandrar Östra leden, ett äventyr som tar dig över forsande bäckar, över en glaciär och lättare "Via Ferrata" klättring mot vårt gemensamma mål, Sydtoppen ca. 2,100 meter över havet.


Det bränner i benen, svetten rinner i pannan och du fylls av lycka och glädje. Vi tar de sista kliven bland stenarna och beger oss ut på den snöklädda Sydtoppen. Sveriges högsta punkt. Här njuter vi och firar att vi tillsammans lyckats ta oss hela vägen för att nu stå och blicka ut över den svenska fjällvärlden. (Om det inte är snö och dimma vill säga)


Kebnekaisemassivet som ligger drygt 8 mil sydväst om Kiruna innehåller två av våra högsta punkter i Sverige. Nordtoppen med sina 2097möh och Sydtoppen som tillika är Sveriges absolut högsta punkt med sina 2104 möh. Kebnekaisemassivet skiljer sig från andra massiv med sina djupa dalgångar och mäktiga glaciärer. Själva Kebnekaise toppen har fyra glaciärer som ligger på sluttningarna, där ibland den mer kända Björlings-glaciär som vi korsar på vår vandring.


Utmaningen Kebnekaise

Kebnekaise är en plats som bjuder på oerhört stor belöning och lärdom. Men lika mycket som man får måste man ge. Det är en krävande terräng som man rör sig i så det krävs att man är envis och att man bestämt sig innan att man ska ge allt för att nå toppen. Men trots den utmaning som ligger framför så har denna tur så mycket mer att bjuda på.Naturupplevelser

Naturen är något som man inte kan hitta på många andra platser i världen. Jokken som rinner längst ner i dalen med rent drickbart vatten. Djurlivet är rikt och ofta ser man renar som går på de gräsbeklädda ytorna och betar. Mäktiga vattenfall, vackra blommor och de snöklädda topparna som sträcker sig upp runt om kring er.


Sammansvetsning

Gruppen! Kebnekaise är inte en topp som man bara springer upp för själv utan det är en utmaning man tar sig an gemensamt. Man jobbar med samma mål i sikte och man vill att alla ska nå toppen och dela känslan av att få fira efteråt.


Fysisk utmaning

Kebnekaise bestigningen är fysisk utmanande och det är ett bra mål att träna mot. Man påbörjar vandringen nere i dalen och så jobbar man sig upp över stock och sten tills man når glaciären. Där börjar den alpina delen där vi beger oss ut på kall is och snö för att mötas av en bergvägg som vi ska ta oss upp för. Viktigt att man inte glömma är att vi har toppen som något vi strävar mot, men det är bara halvvägs.


Vårt Program

Dag 1

Vi ses i Kiruna på flygplatsen eller Kiruna busstation. Vid din ankomst till Kiruna samlas vi utanför bagage-utlämningen på flygplatsen. Där står vår transport och väntar på oss. Resan till Nikkaluokta tar ca 45–60 minuter. På bussen bjuder vi på lite lunch och dricka. Väl framme ordnar vi lite med våra ryggsäckar. Du bör ha en skön 25 - 40 liters ryggsäck med brett höftbälte och regnskydd. Har du en större för resan och behöver hyra en mindre för toppturen löser vi det på plats. Vi kan också ev flyga upp bagage med helikoptern vi ev. behov.


Innan vi går kan man fylla på vatten och ev. göra ett toalettbesök kan vara bra innan vi börjar vår vandring.


Vi går 5,3 km på ca 80 minuter innan vi kommer fram till Laddjujaure båtbrygga. Där vi hoppar på Nils och Andreas stora aluminiumbåt som tar oss ca 8 km upp för sjön. Kostnaden för båten är 380 kr och ingår i ert paket. Därefter är det 8 km kvar till Kebnekaises fjällstation. Det tar ca tre timmar. På vägen stannar vi en gång för att vila. Väl framme på fjällstationen välkomnar vi er och äter en lättare middag. Klockan är ca 17:30 och solen skiner i bästa fall.


Dag 2

”Toppdag”

Vi vaknar tidigt med vandringsstavarna redo. Kl 06.00 öppnar dörrarna till frukost med gröt och mackor. Sen är det dags att gå mot toppen! Vi startar vår vandring senast 07:15 och beger oss upp mot vårt mål, Kebnekaises sydtopp. Under dagen kommer vi att växla i natur och jobba oss upp från dalen till toppen av berget i fem olika etapper.


Vi går via östra leden som tar oss rakt på berget. Här går vi över Björlings glaciär och sedan upp för den fantastiska väggen. Väggen tar vi oss upp med hjälp av en enklare klättermetod som kallas för Via Ferrata. Med hjälm, sele och karbiner tar vi oss säkert upp till topp stugan. Här kan man ta fram sin termos med kaffe och göra ett ombyte. Efter ca ytterligare 40 minuter står vi på toppen och firar. Efter toppen, vilar vi en kort stund, värmer oss och gör oss redo för att vandra tillbaka ner mot fjällstationen. Det är en lång vandring och den tar på krafterna. Men tillsammans har vi en riktigt härlig upplevelse. Dagen avslutas nere på fjällstationen med bastu och massor av mat och dryck.

Etapp för etapp:

Etapp 1: Fjällstationen till Jökelbäcken med en lättare stigning tar ca 60 minuter. (Lätta steg)

Etapp 2: Jökelbäcken till Björlings glaciär. En brant stigning i sakta takt. Tid ca 120 minuter

(Tuff konstant uppför, distans 2 km) Lunch medhavda mackor, dricka, ny energi, hålla värme. Byta till varmare kläder och sätta på klättersele, Via Ferrata karbiner och hjälm. 30 minuter.

Etapp 3: Vi korsar Björlings glaciär inknutna i rep max 9 per rep. 1 guide leder varje lag. Vi knyter in i replag i fall det ev. skulle finnas en glaciärspricka. Ca 30 minuter (Lätt vandring men med ett avslut uppför som suger skönt i benen)

Etapp 4: Via Ferrata. Ca 180 höjdmeter längst med bergssidan. Inkopplade på en stålvajer som är bultad i bergssidan. Spännande, kul, säkert, teamwork, utmaning, annorlunda är några intryck genom åren. Tillsammans tar vi oss bland stenarna och till slut når vi den gamla topp stugan. Tid ca 45 minuter.

Etapp 5: Lätt vandring i svag lutning uppför mot Sydtoppen. Ca 40 minuter.


Vi når toppen ca. 13:00 på dagen. Nu vänder vi ner samma väg vi kom upp. Nya vyer och vacker utsikt.


Dag 3

Aktivitetsdag (Alternativ toppdag om vädret varit dåligt)

Idag tar vi lite sovmorgon med en lång frukost. Idag njuter vi av miljön vi befinner oss i och ser oss omkring. Här finns många möjligheter. Avgång 09:00 för vandring upp i Tarfaladalen och beskåda vattenfallen som faller över klippkanterna. För de som vill stanna kvar på fjällstationen kan vi arrangera Via Ferrata klättring på hemmaklippan Kaipak eller så kan vi rekommendera en tur ner till jokken. En vandring ned till dalens jokk och kolla på de mäktiga forsarna. Här kan även den våghalsige ta sig ett dopp och uppleva ett uppfriskande dopp i glaciärvattnet vid Elsa’s bro.


Vandring upp till Skartaklacken. Här beger vi oss upp på motsattsida av dalen och ser Kebnekaise och resten av området så som få får möjlighet att uppleva den. Oavsett ovan, det blir en dag att minnas. Vi avslutar med gemensam middag.Dag 4

Vi vandrar hemåt

Då var det dags för hemfärd. Vi vaknar tidigt 06:30. Efter frukost går vi i lugn takt från fjällstationen tillbaka till Nikkaluokta och får en sista njutning av naturen och miljön vi befinner oss i innan bussen hämtar oss och tar oss tillbaka till flygplatsen och civilisationen. Vandringen ner tar ca. 2-2½ timmar till båten, 30 minuter båt och 1½ timmar tillbaka till Nikkaluokta.


Det går att flyga denna sträcka med helikopter för ca. 900 SEK per person (10 minuter flygresa). Ett övervägande som man bör förhandsboka.


Nere i Nikkaluokta står vår transferbuss och väntar 11:45 för att ta oss till Kiruna flygplats för hemresa till Arlanda och vidare.


Lite praktisk information

Boende

Expeditionen på fjällstationen i 4-bäddsrum, toalett i korridor, dusch, bastu, butik och restaurang. Man behöver inte ta med egna lakan, sovsäck eller tänka på att städa vid avresa.


Mat

Mat äter vi i Elsas kök, fjällstationens egen restaurang. På ankomstkvällen äter vi endast varmrätt, men övriga dagar äter vi tvårätters middag med inspiration av vad fjället kan erbjuda, bland annat älg, ren, lax och mycket annat gott.


OBS! Om du har matallergier måste du anmäla detta till The Search ® Adventures.


Förutsättningar och förberedelser

Kebnekaise kan vara en relativt tuff utmaning och kräver att man är fysiskt och mentalt förberedd. Vi kan aldrig rå över vädret. Det är dimma, kraftigt snöfall och starka vindar som kan sätta stopp för oss. Annars tar vi oss an toppen. I regn och rusk eller strålande sol. The Search Adventures guider tar beslut om det är säkert eller inte att gå till toppen. Detta är inte förhandlingsbart och beslut tas i samråd med STF’s lokala guidekontor.

Träning

Det är då viktigt att man förberett kroppen på aktiviteten som skall göras. Man ska vara förberedd men man behöver inte vara någon elitidrottare för att klara det. Är man väl förberedd fysiskt kan man njuta mer av vandringen och omgivningen. Se till att ha vandrat ett par mil under sommaren. Gärna med ryggsäck på och ca 6–8 kg i säcken.


Mentalt

Kebnekaise behöver inte alltid vara den mest fysiska utmaningen utan för vissa är det svårare med det mentala. Vi är ute och vandrar i 10–14 timmar. Här är det viktigt att vi hjälps åt att motivera varandra.Ansvarig för expeditionen

Fredrik Hermelin är ansvarig för hela expeditionen. Toppturen leds av våra duktiga färdledare Linnéa och Erik.


Fredrik har lång erfarenhet av Kebnekaise. Sedan 1997 har han varit aktiv äventyrare. Genom åren blivit många turer till Afrika, Nepal och Svenska fjällen. Kebnekaise är en återkommande storfavorit som överträffar förväntan nästan varje gång. Svenska fjällen är ombytlig, vacker men också rå och ibland väldigt utmanande. Det är vädret i fjällen som styr varje upplevelse. Men det finns aktiviteter för alla dagar och tillsammans i vår grupp ser vi till att stämningen är på topp.


Linnéa Svensson

Fjäll och vandringsguide

Linnéa är en öppen, social och härlig guide samt van Kebnekaise-ledare. Det är glädje att vandra med henne på äventyret.


Övriga ledare är: t.ex. Ram Silwal, Carl Ericsson, Linnéa Svensson och Rikard A Egeriis Fredrik Hermelin


Vår säkerhet:

Säkerhet och förberedelse är två viktiga faktorer.

Ingen tidigare erfarenhet krävs. Vi kommer ev. att gå med stegjärn samt knyta in oss i rep. Vi vandrar genom forsande vattendrag, över glaciärsprickor, stenrösen och uppför branta backar. Det blir riktigt kul och utmanande. Se till att du har regn/skalkläder, mössa, vantar och riktiga vandringskängor som tål väta, snö och regn. The Search Adventures har en gedigen säkerhetsplan med sig i bagaget.


Kontakta oss för ditt program: Arrangör - STF Kebnekaise fjällstation


Pris: 11,450 SEK


Inkluderar inte flyg eller tåg till och från Kiruna


Detta ingår:

 • Svensktalande guide från The Search Adventures från Nikkaluokta

 • Lunch och dryck i Nikkaluokta som är start för trekking

 • Båt på sjön Laddjujavri båda riktningar

 • 3 nätter i 4-bäddsrum på STF Kebnekaise fjällstation

 • Lakan, handduk och städ ingår

 • Dusch och toalett i korridor eller servicehus

 • Frukost, Lunch och Middag

 • Säkerhetsgenomgång

 • Guidad topptur till Kebnekaises sydtopp THe Search Adventures

 • Extra dag för eventualiteter och dåligt väder

 • Massor av spännande roliga upptåg och aktiviteters
2 306 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page