top of page

Att andas rätt, ökar din prestation på hög höjd.

Uppdaterat: 20 sep. 2021

Det kan faktiskt vara så enkelt som att andas på ett annat sätt, för att ditt välbefinnande och prestation på högre höjder blir avsevärt mycket bättre.

Luften är full av energi som bara väntar på att dras in genom näsan och vidare ut i kroppen och musklerna. Men för att kroppen ska ta till sig den den på bästa sätt måste du andas in den på rätt sätt.


Vi har nog alla upplevt det. När vi löptränar eller vandrar i uppförsbacke, pulsen ökar och kroppen kräver mer syre. Men hur du än andas blir det inte bättre. Problemet är för ytlig andning helt enkelt.


Lösningen är bättre andningsteknik. Det är inte bara muskler och hjärtat som behöver träning. Även lungorna måste träna för att fungera optimalt.


Låt oss dela upp andningen i tre olika varianter.

1. Den mest ytliga andningen, som ofta ses hos stressade personer, sker högt uppe i bröstet. Denna andning begränsar syreupptagningen och gör dig snabbt trött och du kan bli yr. Om du är på hög höjd kan detta snabbt leda till problem och accelerera ev. höjdsjuka. 2. Andas du med bröstet så använder du musklerna mellan revbenen för att utvidga bröstkorgen. Nu får du in luft i lungorna och luften når halvvägs. Mer syre, bra, men inte tillräckligt.


3. Andas nu med magen eller melllangärdet. En djup inandning där du använder mage och mellangärdesmuskeln för att dra in luft djupt ned i lungorna. Nu snackar vi upptagning på riktigt. Nu händer det grejjor och du får mer kraft att orka med dagen. Gör så här!

Se till att magen först pressas ut följt av att bröstkorgen utvidgas. Till sist känner du hur luft fyller den översta delen av lungorna och halsen, innan du långsamt andas ut igen.


Vi rekommenderar alltid att andas in men näsan och ut med munnen. Vid näsandning drar inandningsluften med sig gasmolekylen kväveoxid, som bildas i bihålorna. Kväveoxid har en positiv effekt på lungfunktionen; blodkärlen vidgas och blodets syresättning förbättras. där det hjälper till att vidga blodkärlen i lungorna så att blodets syremättnad ökar.

Öva på att andas rätt, när du vandrar eller löptränar.


Andningsövningar förbättrar din andningsteknik och stärker andningsmusklerna. Det ska kännas som om du fyller magen med luft när bröstkorgen utvidgas. Dra in med näsan under 2-3 sekunder. Håll andan i 4-6 sekunder och låt sedan luften sippra ut långsamt genom näsan utan att du pressar på. Ta cirka 4 sekunder på dig att andas ut och upprepa inandning 2-3 sekunder. Gör övningen i 5 minuter. På en topptur på högre höjder är det mycket bra att börja dagen med att andas rätt, fylla kroppen med syre efter att du sovit. Ventilera ut alla gaser och kom i harmoni med andningen. Stanna upp flera gånger under dagen och andas, se dig omkring och njut. Andas och njut, andas och njut.


Vi mäter syrehalterna i blodet med en s.k. Oximeter och vi ser otroligt stor skillnad på syremättnad när man tagit sin andning på allvar.


Fredrik Hermelin - The Search Adventures


593 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page