top of page

Packlistor

Uppdaterat: 17 mars

Vi älskar att packa inför ett äventyr. Planera och ta fram utrustning, kläder och småprylar man älskar att ha med sig. Vi packar oftast i Duffelbagar eller Ryggsäckar som tål att t.ex. läggas på ett takräcke på en Toyota Land Cruiser i regn och rusk.


Vi har sammanställt ett par packlistor för våra expeditioner och topp-bestigningar. Har du några frågor om utrustning är du alltid välkommen att kontakta oss på The Search ® Adventures. Tel +46 708 56 18 38 eller fredrik@thesearchadventures.se


Kebnekaise

Speciellt för Kebnekaise har vi skapat en packlista för att ge tips och råd om vad som är bra att ha med sig. Du ska ut på ett stort äventyr, 200 km norr om polcirkeln. Detta är vildmark på riktigt. Du ska också vandra och klättra till toppen på Sveriges högsta berg. Vilken utmaning.


Vi ska se till att du når ditt mål, men packa, det får du göra själv. Vad ska man då ha med sig? Här kommer en lista. Lycka till.


Huvudpackning i ryggsäck ca 40-50 liter:

Det är ryggsäck som gäller för din resa till Kebnekaise’s fjällsta tion. En bra ryggsäck på ca 40-50 liter är lagom. Du behöver inte så väldigt mycket med dig. Tänk på att du också reser i de kläder som du också kommer ha med på din vandring. Kängorna bör du ha på fötterna när du flyger till Kiruna. Dom vill du inte tappa bort på flygplatsen. Se till att du också har ett bra regnöverdrag. Det kan regna mycket. Liten ryggsäck (dag-pack):

Se till att ha en bra liten ryggsäck som sitter skönt på ryggen under toppturen. Det är bra om den har bärremmar om höfterna. Ca 20-25 liter. Du ska bära vatten, värmeplagg, mat och ev. stegjärn. Det går att hyra en säck på fjällstationen. ca 120 SEK per dag.

Skaljacka & överdragsbyxor:

Gore-tex® liknande skaljacka och skalbyxor är ett måste. Dessa skyddar mot regn och vind. Om det blir dåligt väder, kommer vi att fortsätta vara ute och äventyra, och då är det skönt med bra regnkläder.

Dunjacka

En tunn dunjacka tar lite plats men skänker mycket värme. Skön att sätta på sig i toppstugan och när vi tar paus ute på glaciären. Skön att ha på sig på fjällstationen om det blir lite kyligt på kvällarna.

Trekking-byxor/Softshell-byxor:

Sköna trekking-byxor är bra på vandringen. Fjällräven G1000 byxor eller Lundhags rekommenderas. Sköna stretch softshell-byxor går också bra. Ta inte på jeansen på vandring, du riskerar att få skav och de minskar rörligheten.

Handskar:

Lättare fleecehandskar är skönt att ha på vandring. Men på toppen är det viktigt att du har ett par varma vantar. Det blir minusgrader. Tunnare mössa/Keps

Att värma huvudet gör att man snabbt blir varm, t.ex. efter en ansträngande vandring. På Toppen när det är kallt är det skönt med en riktig mössa.

Sportsockar:

4 par tunna sportsockar att byta med. Helst inte bomull. Byt ofta och se till att fötterna alltid är torra.

Vandringskängor/Trekking-skor: Ett par bra ingångna vandringskängor eller trekkingskor är ett måste för vandring både på landsbygd, i terräng och berg. Tänk på att vi kommer gå i snö och det kommer bli blött.

Ett värmande plagg:

Ett bra underställ i merinoull håller sig fräscht länge och passar bra för tidiga morgnar och kvällar under vår vandring. Det kan bli lite ruggigt när vi kommer upp på höjd och ska korsa glaciären.

En buff eller en scarf runt halsen

Buffen är det ultimata plagget. Den kan användas som halsduk, förstärka din mössa, skydda när luften känns torr och kall på kvällar och tidiga morgnar. Vi älskar våra Buffar. <3

Lättare skor

Favoritgympadojjorna, sandaler, trekkingskor. Sköna att ha på fjällstationen och på hemresan.

T-shirts:

Vandra inte i bomullströja eller t-shirt, det kommer att vara fuktigt, varmt och svettigt. Då är det skönare med funktionsplagg eller en merinoullströja som är fuktavvisande. En T-shirt är dock skönt att ha på kvällen.

Vattenflaska/Platypus/Camel-bak:

Minst 1-2 liter rekommenderas att alltid ha med sig. Under vår vandring fyller du på vatten utmed vägen. Ta med en liten termos, ca 0,5-1 liter. Fantastiskt med en kopp varmt kaffe eller te i toppstigan.

Vandringsstavar

Det är inte alla som gillar att ha stavar. Det är ok, men det sparar en del på knän och fötter och i nerförsbacke, då är riskerna mindre med stavar. Upp till dig. Prova gärna hemma i backen och vänj dig vid att ha dem med. Vi på The Search Adventures älskar våra stavar.

Solglasögon

Kanske den viktigaste attiraljen. Vi hoppas alltid på soligt väder. Vi skyddar ögonen från UV-strålarna, samt att vi ser lite coola ut när vi går runt bland bergen.

Reseapotek:

Ett litet reseapotek bör du ha för eget bruk. Bra att ha med sig huvudvärkstabletter, Compeed för blåsor, ev. tejp om du behöver avlasta leder, knän och muskler.

Solkräm

En bra solkräm är mycket bra att ha. Även om vi svenskar är soldyrkare, vill vi inte bränna oss. Särskilt när vi kommer lite högre upp tar solen väldigt bra. Använd rikligt varje dag.

Kamera:

Glöm inte extra minneskort och batterier. Smågodis

Köp lite godis som du vet att du gillar, det är bra att ta till om energin tryter. Dumle, dextrosol, salt&blandat, allt fungerar bara du tycker om det. Torkad frukt och nötter går såklart lika bra, om du gillar att äta det.

Liten skräppåse

Det kan vara tex en hundbajspåse. Bra om man får kladdiga godispapper eller smutsiga servetter över när man är i naturen, eller om man ser något som någon annan har tappat.


Kilimanjaro


Att bestiga Kilimanjaro är olikt alla andra expeditioner vi gör. Detta är världens högsta fristående berg och vår rutt går igenom 5 klimatzoner från tropiskt till alpin miljö. Har Du några frågor om utrustning är du alltid välkommen att kontakta oss på The Search Adventures.

Först och främst. Tänk att skydda mot fukt och kyla. Det kommer bli regn, fuktigt, snöfall, solsken om vartannat hela veckan.

Skaljacka & överdragsbyxor:

Gore-tex eller liknande skaljacka och skalbyxor är ett absolut måste. Detta är ditt yttersta skydd och du kommer ha dessa plagg tillhands varje dag.

Värmande plagg:

Tunnare underställ i Merino ull för vandring och kvällar. Samt ett tjockare för sista natten, då det kan bli ner till minus 7-10 grader. Mellanlager: En primaloft jacka/väst eller en lättare dunjacka är ett fantastiskt plagg att förstärka med när det blir kyligare på kvällar, morgnar. Sista natten mot toppen, när det blir sådär riktigt kallt, är detta plagg en bästa vän.


BUFF

Kanske den viktigaste attiraljen och vår favorit. På huvudet eller runt halsen eller över ansiktet när det blåser och är kyligt. Love it!

Sportsockar:

3 par tunna sportsockor att byta med. Använd ullsockor, det är bäst. Byt ofta och se till att fötterna är torra. Alltid.


Boots:


Ett par bekväma vandringskängor är ett måste för vandring upp på Kilimanjaro. Du måste inte ta den kraftigaste och med långt skaft då stigarna på berget är relativt jämna och upptrampade. Men se till att du har stöd, skydd mot fukt och att dom är varma.


Dina fötter svullnar upp en storlek, så se till att du får plats med varma sockor. Vi gillar att ha en tunnare liner strumpa och sedan en tjockare ullsocka eller skidsocka utanpå den tunna. Du vet bäst vad dina fötter gillar. Se till att gå in kängorna ordentligt.


Lättare gymnastikskor/sandaler

Byt på kvällen och låt dina kängor vila.


T-shirts:

Vandra inte i bomullströja eller t-shirt, det kommer att vara fuktigt, varmt och svettigt. Då är det skönare med Merino ull tröja eller sporttröja som är fuktavvisande. En favvo t-shirt är dock skönt att ha på kvällen när du äter middag eller hänger i mässtältet.

Shorts:

Kanon att ha på dagarna då det är varmt om solen är framme.

Hatt/keps/mössa:

Absolut måste. Solens UV-strålar kan förstöra en hel semester. Skönt att ha en riktigt varm mössa sista natten upp mot toppen. Se till att kunna värma öronen ordentligt.

Solglasögon:

Instagram-vänligt till tusen. Se till att dessa klarar UV-strålning. Klass 3-4 (Viktigt)


Trekking-byxor:

Slitstarka sköna soft shell eller G1000 trekking byxor är bra när ni vandrar och är på safari.

Fjällrävens G1000 byxor rekommenderas alt. ett par sköna stretch-soft shell byxor. Ta inte med jeansen till Kilimanjaro.

Handskar:

Lättare fleece handskar/Liner vantar är skönt att ha på dagsvandring då de skyddar händerna mot UV-strålningen. Ta med ett par ordentliga handskar till topp natten. Gärna dun tumvantar. Många fryser om händerna p.g.a. att man har för dåliga handskar.

Liten ryggsäck (day-pack):

På Kilimanjaro bär du själv ca 6-7 kg. Kamera, vatten och ett ombyte. Denna ryggsäck måste sitta skönt och ha bärremmar om höfterna. Ca 25-30 liter.

Stor ryggsäck eller duffel:

Packa gärna i ryggsäck. Tänk på att en lokal bärare ska bära din utrustning till topplägret på Kilimanjaro. Så var noga med att inte överstiga 15 kg. Utrustning kan lämnas kvar nere i Arusha när du är på berget.


Ficklampa/pannlampa/batterier:

Pannlampa är ett måste. När solen går ner är det helt mörkt. Många platser har begränsad el och det blir klart mysigare med ficklampa i den afrikanska natten. På Kilimanjaro finns inget annat ljus än pannlampan och sista natten uppför Kilimanjaro är det ett måste med en bra pannlampa. (Glöm inte nya fräscha batterier till toppnatten)


Platypus/Camel-bak eller Vattenflaska:

Minst 2 liter rekommenderas. Under Kilimanjaro vandringen ser vi till att du får du filtrerat vatten som du bär själv. Du kommer dricka 5 liter om dagen. Minst.


Vattenreningstabletter/droppar

Även om vi kokar och behandlar vattnet på Kilimanjaro, finns det alltid möjlighet att vara extra försiktig. Ta med egna vattenreningstabletter eller droppar för eget bruk.

Vandringsstavar

Rekommenderas starkt. Det är inte alla som gillar att ha stavar. Det är ok. Men tänk på att när du ska ta dig ner från 5 895 meter i lösgrus är det sjukt skönt att ha lite extra stöd. Prova gärna i hemma i backen och vänj dig vid att ha dem med.

Sovsäck: (-10)

Du behöver en skön sovsäck som klarar temperaturer ner mot komfort -10 grader. Det blir kallt på nätterna, fryser du, förlorar du mycket energi. Vill du inte köpa en sovsäck, går det utmärkt att hyra en av oss på The Search Adventures. (Märken vi gillar är SeaToSummit & Marmot)

Liggunderlag:

Idag finns det massor med fantasiska liggunderlag. Ett underlag som är uppblåsbart är att rekommendera och se till att det är enkelt att fylla. För på 4.800 meters höjd är det jobbigare än

hemma i trädgården. SeaToSummit eller Exped har bra utbud. Alla våra tält har en basmadrass som skyddar mot vassa stenar och ojämnheter.

Reseapotek:

Ett litet reseapotek bör du ha för eget bruk. Bra att ha med sig är: Huvudvärkstabletter, Compeed för blåsor, ev. tejp om du behöver avlasta, alco-gel för hygien. Ta också med lite antiseptiska våtservetter. Lypsyl eller liknande till läpparna och nässprej är sånt som brukar gå åt och inget som man vill låna från andra i pandemi-tider.

Solkräm:

Hög solskyddsfaktor 30-50. Använd hela tiden. Mycket.

Kamera:

Idag har alla kamera i telefonen, men tänk på att biler tagna med en riktig kamera blir mycket bättre och har en längre livslängd. Vi tar med en kamera och kommer ta många bilder på dig.

Motivation - Musik, Podcast, Pocketbok

När vi vandrat mellan 4-6 timmar varje dag, är vila som gäller. Då är det skönt att ha med sig lite sysselsättning och kanske favorit-podden eller låtlistan som ger lite avkoppling. Vi lägger oss ofta vid 20.00 tiden på kvällarna och det blir många timmar i ryggläge. Så vi lovar det finns tid att ha med sig lite distraktion och underhållning.


Batterier eller Power bank

Ta med dig en power bank och se till att du kan ladda dina gadgets. Det är tråkigt om du står utan kamera sista natten och dagen. Tro mig, ingen vill låna ut sin power bank, när vi är på berget.

Godis

Ta med dig ditt favoritgodis. Det är bra att ha för att belöna dig själv efter en hård dag på berget. Vi gillar salta fiskar. Tänk bara på att inte stoppa i er för mycket gummigodis som stoppar upp magen och blir jobbigt. Blanda lite, ät med måtta.


Andra saker som vi tänker på:

Extra skosnören till kängorna, superlim, silver tejp, lagnings-kit till ditt uppblåsbara liggunderlag, liten spegel till att sätta i linserna på morgonen, en personlig toarulle. favorit-smaken av pulver soppa eller dryck, sånghäfte, papper och penna för att göra anteckningar, en karta över Kilimanjaro som du kan rita på och följa vår vandring varje kväll.

Har du frågor om utrustning är du alltid välkommen att kontakta oss på telefon:

Fredrik +46 708 56 18 38 eller via e-post: fredrik@thesearchadventures.se


a

Speciellt för Kebnekaise har vi skapat en packlista för att ge tips och råd om vad som är bra att ha med sig. Du ska ut på ett stort äventyr, 200 km norr om polcirkeln. Detta är vildmark på riktigt. Du ska också vandra och klättra till toppen på Sveriges högsta berg. Vilken utmaning.


Vi ska se till att du når ditt mål, men packa, det får du göra själv. Vad ska man då ha med sig? Här kommer en lista. Lycka till.


Huvudpackning i ryggsäck ca 40-50 liter:

Det är ryggsäck som gäller för din resa till Kebnekaise’s fjällsta tion. En bra ryggsäck på ca 40-50 liter är lagom. Du behöver inte så väldigt mycket med dig. Tänk på att du också reser i de kläder som du också kommer ha med på din vandring. Kängorna bör du ha på fötterna när du flyger till Kiruna. Dom vill du inte tappa bort på flygplatsen. Se till att du också har ett bra regnöverdrag. Det kan regna mycket. Liten ryggsäck (dag-pack):

Se till att ha en bra liten ryggsäck som sitter skönt på ryggen under toppturen. Det är bra om den har bärremmar om höfterna. Ca 20-25 liter. Du ska bära vatten, värmeplagg, mat och ev. stegjärn. Det går att hyra en säck på fjällstationen. ca 120 SEK per dag.

Skaljacka & överdragsbyxor:

Gore-tex® liknande skaljacka och skalbyxor är ett måste. Dessa skyddar mot regn och vind. Om det blir dåligt väder, kommer vi att fortsätta vara ute och äventyra, och då är det skönt med bra regnkläder.

Dunjacka

En tunn dunjacka tar lite plats men skänker mycket värme. Skön att sätta på sig i toppstugan och när vi tar paus ute på glaciären. Skön att ha på sig på fjällstationen om det blir lite kyligt på kvällarna.

Trekking-byxor/Softshell-byxor:

Sköna trekking-byxor är bra på vandringen. Fjällräven G1000 byxor eller Lundhags rekommenderas. Sköna stretch softshell-byxor går också bra. Ta inte på jeansen på vandring, du riskerar att få skav och de minskar rörligheten.

Handskar:

Lättare fleecehandskar är skönt att ha på vandring. Men på toppen är det viktigt att du har ett par varma vantar. Det blir minusgrader.Tunnare mössa/Keps

Att värma huvudet gör att man snabbt blir varm, t.ex. efter en ansträngande vandring. På Toppen när det är kallt är det skönt med en riktig mössa.


293 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page